1 2 3 4 5 6 7 8 9
klient: soukromá osoba
projekt: 2003
Místo stavby:
čtyřkoly
Autoři:
Z.CH.ATELIER
vesnické sídlo
čtyřkoly
Základní koncept domu vychází jak s požadavků investora, tak z územních regulačních podmínek pro obec Čtyřkoly. Mírně svažitý terén dovolil umístit stavbu na rovině a splnit tak základní klientovu představu o bezbariérovosti bydlení.Velká okna obrácená k jihu umožňují dobré oslunění všech místností, zvláště centrálního prostoru, který je situován jakoby do atria. Majitel zde může v klidu pozorovat přírodu, aniž by byl spatřen kýmkoli. Idea byla totiž jasná od počátku - a to vytvořit moderní venkovské sídlo, kde zapomeneme na ruch sousedícího velkoměsta. Vše se tedy odehrává v uzavřené kompozici dvou křídel, východního – vytvářejícího zázemí pro majitele a západního – hostovkého křídla. Od centrální obytné části s tělesem krbu se odvíjí na jednu stranu oblast stravování a vaření na druhou oblast sportu a oddechu. Při vstupu pro majitele jsou též kancelářské prostory mírně separované od obytné zóny. Druhé patro – podkroví dává domu hmotově ráz dvou separovaných domů. Platí to ovšem jen omezeně. Obytná terasa, která je chráněna ze tří světových stran, bude využívána pro ložnici „pod nebesy“. Konstrukčně se podařilo i přez počáteční vývoj, použít pouze stěnový systém s žb.deskou, umožňující vnitřním prostorům postupnou variabilitu,
obraz390.gif
02
01 půdorys 1NP 02 exterier – pohled ze zahrady
obraz391.gif
01
< Předch. Další >